Czas na grilla

Jaki jest najbardziej odpowiedni czas na grilla? Na pewno wtedy, kiedy na dworze jest już ciepło i kiedy nie trzeba zakładać grubych kurtek, by przebywać na dworze. Najczęściej grilluje się wczesną wiosną, latem i jesienią, bon wtedy przebywanie na dworze i jedzenie potraw z grilla jest przyjemnością. Nie ma wtedy znaczenia, jaki grill ogrodowy ma się do dyspozycji. Większe znaczenie ma towarzystwo i to, co na grill się wrzuca. Bo na grillu można piec nie tylko mięso i wędliny. Z powodzeniem można też grillować warzywa i ryby. Te smakują doskonale, pieczone w folii.

Żeby grillowanie było możliwe, trzeba zaopatrzyć się w specjalny rodzaj węgla. Ten jest dostępny w marketach, na stacjach paliw, a nawet w małych sklepach. Kiedy tylko zaczyna się sezon na grilla, węgiel taki jest towarem, który cieszy się dużym zainteresowaniem. W przypadku rozpalania grilla nie trzeba myśleć, jaki rozdrabniacz do gałęzi się przyda, bo wiele osób korzysta z gotowych podpałek. Choć drobne, suche gałęzie też mogą okazać się pomocne podczas rozpalania grilla. Ważne jest, by były one suche, bo jeśli choć trochę będą one wilgotne, to może być z tym problem. Kiedy piecze się jedzenie na grillu, powinno się go pilnować, bo może dojść do sytuacji, kiedy mięso czy wędliny zaczną się przypalać, choć w środku będą zimne. Dlatego wiele grilli ma specjalne regulacje, które pozwalają właściwe dobierać poziom, na którym jedzenie jest przygotowywane. W prawidłowym obsługiwaniu grilla konieczna jest jakaś praktyka, bo wtedy jest dużo łatwiej.